Sørg for at dine ansatte har gode arbejdsvilkår

gode vilkår

Det har stor betydning for dine medarbejderes helbred, at de har gode arbejdsvilkår. I sidste ende vil medarbejdernes helbred også få betydning for hvor ofte de er sygemeldte fra deres arbejde, hvorfor det kan være rigtigt godt at være opmærksom på deres generelle arbejdsvilkår både fysisk såvel som psykisk. Der er mange tiltag du som arbejdsgiver kan gøre, for at være med til at fremme dine medarbejderes fysiske og psykiske arbejdsvilkår. Du kan læse mere herom i denne artikel.

Fysiske arbejdsvilkår

Der findes flere måder at sikre gode arbejdsvilkår på. Generelt kan man sige, at de fysiske arbejdsvilkår handler om medarbejdernes arbejdsstillinger, muligheder for at kunne bevæge sig ordentligt og sikkert rundt på arbejdspladsen, og om de bliver udsat for kemikalier eller usunde giftstoffer. Listen er i virkeligheden uendelig lang, men det handler overordnet set om, hvorvidt dine medarbejdere kan lide fysisk skade af deres arbejde. Hvis man lider fysisk skade på arbejdet, kan man komme ud for at være sygemeldt i en længere periode på arbejdsgiverens regning. I forbindelse med de fysiske arbejdsvilkår, kan det være meget væsentligt bl.a. at se på, om medarbejderne har mulighed for at opnå gode arbejdsstillinger på arbejdet, bl.a. for medarbejdere, der sidder på kontor – eksempelvis med hævesænke borde. For at få et opnå et godt og bredt udvalg af hævesænke borde, kan du se nærmere på hjemmesiden https://www.inventarland.dk/, hvor du finder det største udvalg.

kontorstole i mødelokale

Gode arbejdsstillinger

For medarbejdere der har et job, hvor de sidder meget ned i løbet af dagen f.eks. i form af kontorarbejde, er det rigtigt vigtigt at medarbejderne kan opnå gode arbejdsstillinger. Disse fremmest bedst ved at give medarbejderne mulighed for individuelt indstillede møbler såsom et hævesænke bord eller en god ergonomisk kontorstol med indstillingsmuligheder.

Hævesænke borde og kontorstole har stor betydning for, hvor langt tid medarbejdere holder på deres arbejde. Mange kan få gener i form af bl.a. ondt i ryggen, nakken eller lænden, hvis de dag ud og dag ind sidder i forkerte stillinger, som ikke passer til deres kroppe. Der kan imidlertid også være andre arbejdsstillinger at tage hensyn til bl.a. for medarbejdere i erhverv eller hjemmeplejen. Her bliver det ofte muligheden for at undgå vrid i ryggen og tunge løft, som kan være værd at tage højde for i forhold til arbejdsmiljøet. 

Psykiske arbejdsvilkår

Det er også væsentligt at sørge for gode psykiske arbejdsvilkår for dine medarbejdere. Særligt hvis dine medarbejdere har meget kundekontakt, borgerkontakt eller klientkontakt vil de ofte have et større behov for gode psykiske arbejdsvilkår. Hvis der er utilfredse medarbejdere kan det ofte smitte en hel afdeling, da brok har det med at smitte andre. Derfor kan tiltag som tilgængelighed som leder, mulighed for selvbestemmelse for medarbejderne eller teambuildingture være en måde at forsøge at komme en dårlig trivsel i medarbejdergruppen til livs.

Der kan være mange ting på spil, når det handler om, hvorfor medarbejderne ikke har det godt. Det kan bl.a. være en følelse af ikke at blive anerkendt for ens arbejde. Andre tiltag såsom julegaver til medarbejderne, kan også være et godt sted at starte.