Observationspraktik: Oplev og bliv en del af sundhedssystemet i et Uland

observationspraktik

Drømmer du om at blive sygeplejerske, læge eller noget helt tredje indenfor sundhedssektoren? Eller er du allerede i gang med en uddannelse, men kunne du tænke dig at komme ud og prøve kræfter med den virkelige verden? Så kan det være, at observationspraktik kunne være noget for dig. Læs meget mere her. 

Oplev livet på et hospital i et andet land

Der kan være mange grunde til, at det kan være relevant for dig at komme i observationspraktik. Når du er i observationspraktik, fungerer på den måde, at du kommer ud og bliver en del af og “observerer” livet på et hospital i et andet land. I mange tilfælde er dette et hospital i et land i Afrika. 

På hjemmesiden https://trymedics.dk/praktik/ tilbyder de forskellige former for observationspraktik. Groft sagt opdeler de her i to grupper: Præstuderende og studerende på en videregående uddannelse. 

Præstuderende er et begreb, som indbefatter dig, som har færdiggjort en ungdomsuddannelse men ikke mere end det. Måske kan du med sikkerhed sige, at du gerne vil arbejde og uddanne dig indenfor sundhedssektoren. Det kan være, du vil være læge, jordemoder, tandlæge eller noget helt tredje. På den måde tager du afsted i observationspraktik som “præstuderende” dvs. “førstuderende”. 

Den anden gruppe er for dig, som allerede er i gang med en videregående uddannelse. Du har mulighed for at tilrettelægge hospitalspraktikken, så det spiller sammen med din uddannelse og hermed få dig noget praktisk erfaring. 

Derfor kan observationspraktik være en god idé

Hvis du tilhører gruppen af “præstuderende”, er der især mange grunde til, at observationspraktik kan være en god idé. Nogle af disse grunde nævnes her. 

Selvom du føler dig sikker på, at du vil uddanne dig i noget indenfor sundhedssektoren, kan det være godt at komme ud og få noget konkret erfaring. Du kan have mange tanker om, hvordan livet på et hospital er. Sandheden er, at du i teorien ikke kan vide dig sikker på noget, før du har set det med dine egne øjne. 

Et ophold i observationspraktik kan altså være en god mulighed for at finde ud af, om det nu faktisk er den medicinske og sundhedsfaglige vej, du vil gå. Nogle gange kan ting være meget anderledes i vores hoveder end i virkeligheden. Praktik på et hospital kan være en god måde at finde ud af, hvordan virkeligheden reelt ser ud. 

Det går det ud på

Men hvad betyder det helt konkret at komme i observationspraktik? Som præstuderende betyder det grundlæggende, at du skal observere og suge alt det til dig, som du kan, fra de fagfolk, som du møder på det givne hospital. 

Du vil få en mentor, som tilrettelægger praktikken ud fra dit uddannelsesbehov. Du vil også modtage teoretisk sundhedsfaglig undervisning. 

Kort sagt vil du i praktikopholdet få udvidet din viden og din horisont. Dette giver dig et langt bedre udgangspunkt for at finde ud af, om du virkelig ønsker at gå i en sundhedsfaglig retning. Praktikken er samtidig en stor oplevelse for mange.